Agenda

Op deze pagina vindt u de actuele agenda van Stichting Oranjerie Dieren. We hopen u gauw eens te ontmoeten bij een van onze activiteiten.

Bevrijding Dieren

Op 16 april 1945 is Dieren bevrijd. Elk jaar herdenken we dit bij het monument in het Carolinapark, vlakbij de Oranjerie.

Expositie Roland Sips

9 oktober 2022 tot 9 januari 2023
Expositie Roland Sips, grafisch wonderkind

15.00 tot 17.00 uur – toegang gratis

DIEREN – Tien jaar na de dood van de Dierense beeldend kunstenaar Roland Sips is vanaf zondag 9 oktober in  de Oranjerie in Dieren werk van hem te zien. Sips was een ras-tekenaar, die hoofdzakelijk in zwart wit werkte.

Hij maakte veel penseeltekeningen, in een aantal gevallen voorzien van intrigerende teksten. In zijn laatste jaren bleek Sips ook een meester in de airbrushtechniek. Bevriende  kunstenaars zagen in hem een grafisch wonderkind. Van alle genres die hij beoefende zijn op de expositie voorbeelden te zien.

Sips studeerde aan de AKI in Enschede en later aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in  Amsterdam. Hij was tot zijn dood werkzaam als docent aan de AKI in Enschede. Voor onder meer  NRC, Vrij Nederland en Hollands Maandblad maakte hij illustraties. Ook gaf hij boeken uit, veelal in  eigen beheer. Ook daarvan zijn op de expositie voorbeelden te zien.

De expositie ontstond op initiatief van Carin Unverzagt, de partner van Sips. Ze wilde het werk van  Sips graag in diens laatste woonplaats laten zien. Ook biedt ze bezoekers de mogelijkheid zijn werken  te kopen.

Unverzagt is beeldend kunstenaar en was docent aan de Rietveldacademie in Amsterdam. Ze  exposeert regelmatig. Ook háár werk is op de expositie te zien. Uit de vele genres die zie beoefent  heeft ze voor de expositie gekozen voor haar zeefdrukken, die in haar geval zo tekenachtig zijn dat je  ze bijna niet als zeefdrukken herkent.

De expositie loopt van zondag 9 oktober tot 9 januari 2023. De Oranjerie is gevestigd in het Carolinapark in Dieren, Hogestraat 9A.

Lemon Squeeze

Vlnr: Nico Hoogland, Henk Ankoné, Theo Worm, Gérard Baldeo

9 oktober 2022
Lemon Squeeze

15.00 tot 17.00 uur – toegang gratis

Door de pandemie en de oorlog is reizen veel lastiger geworden. We kunnen echter zonder problemen in gedachten de hele wereld over reizen. Het kwartet Lemon Squeeze neemt u zondag 9 oktober 2022, tussen drie en vijf uur, mee op een muzikale wereldreis.

De muzikanten van Lemon Squeeze laten zich inspireren door muziek van over de hele wereld en verwerken hele uiteenlopende muziekstijlen en tradities in hun optredens: van jidische klezmermuziek en de Portugese fado uit Europa tot een beguín uit het Caraïbisch gebied of een tango uit Zuid Amerika tot traditionele volksliedjes uit Oost Afrika en Zuid Oost Azië.

Lemon Squeeze wordt gevormd door Henk Ankoné (zang, gitaar, ukelele), Theo Worm (klarinet, banjo, mandoline), Nico Hoogland (accordeon, bandoneon) en Gérard Baldeo (gitaar, basgitaar).

U vindt de Oranjerie aan de Hogestraat 9a, 6953 AN, Vrienden van de Oranjerie Dieren Toegang is gratis!

Nodox

13 november 2022
Nodox

15.00 tot 17.00 uur – toegang gratis

Nodox is oorspronkelijk samengesteld uit leden die allemaal wat hebben met twee andere bands: No-Time en de Maddoxs.
Vandaar de naam.

Jos, Hans en Bert kennen elkaar al lange tijd via de wielerclub ETP. Na een aantal jaren van “we moeten eens samen wat gaan doen” is het er in 2013 van gekomen. Peter werd er bij gevraagd als bassist.

We besloten akoestisch te gaan spelen. Gewoon thuis lekker samen muziek maken. Al gauw bleek het goed te klikken en besloten we af en toe op te gaan treden, zodat ook anderen een graantje van ons plezier kunnen meepikken. Sinds de zomer van 2020 is Victor de band komen versterken.

We passen het best in een knusse setting, een kroeg of een kleine zaal. We hebben zelfs al een aantal huiskamerconcerten gegeven.

Nodox speelt vooral covers uit de 60er en 70er jaren. Vooral iets minder jonge luisteraars zullen de meeste van onze nummers snel herkennen.

Nodox

11 december 2022
Nog een verrassing…